نحوه مطالبه اجرت المثل

به گزارش اکسپرس بلاگ، قانونگذار با طرح عنوان اجرت المثل در مباحث قانونی، قصد تفهیم این موضوع را دارد که زن موظف به انجام کارهای منزل نیست و در صوت انجام هرگونه اقدامی در منزل، می تواند اجرت المثل مربوط به آن را دریافت کند.

نحوه مطالبه اجرت المثل

اگر چه در عرف جامعه ایرانی زنان مشغول رسیدگی به فرزندان و امور منزل می شوند و در روابط خانوادگی این فرض وجود دارد که قرار نیست زن از شوهر خود، بابت کارهایی که در منزل انجام می دهد، دستمزد دریافت کند؛ اما قانونگذار با طرح عنوان اجرت المثل در مباحث قانونی، قصد تفهیم این موضوع را دارد که زن موظف به انجام کارهای منزل نیست و در صورت انجام هرگونه اقدامی در منزل، می تواند اجرت المثل مربوط به آن را دریافت کند. در واقع مطالبه اجرت المثل ایام زندگی مشترک یکی دیگر از دعاوی اقتصادی است که در دادگاه های خانواده مطرح می گردد. در خبرنگاران در ارتباط با قوانین و شرایط مطالبه اجرت المثل شرح می دهیم.

شرایط مطالبه اجرت المثل

در مورد شرایط تعلق دریافت اجرت المثل به زوجه بایدگفت: چنانچه زن کارهایی را که به عهده وی نبوده، به درخواست شوهر و بدون هیچ چشم داشتی انجام داده باشد و این موضوع برای دادگاه نیز ثابت گردد، دادگاه اجرت المثل کارهای اجرا شده را محاسبه و به پرداخت آن حکم می دهد.

همچنین بخشی از ماده 29 قانون حمایت از خانواده بیان می نماید؛ دادگاه ضمن رأی خود، با توجه به شروط ضمن عقد و مفاد عقدنامه، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زن، اطفال و جنین را مشخص می نماید و همچنین اجرت المثل ایام زوجیت دو طرف مطابق تبصره ماده (336) قانون مدنی مشخص و تصمیم مقتضی را اتخاذ می نماید. بنابراین با توجه به شرایطی که در قانون مشخص شده زن می تواند درخواست مطالبه اجرت المثل کند.

آیا نپرداختن اجرت المثل مشمول جلب می گردد؟

اگر رای قطعی محکومیت پرداخت اجرت المثل صادر شده باشد و ظرف یک ماه از آن تاریخ، مرد اقدام به پرداخت اجرت المثل یا دادن دادخواست اعسار از پرداخت اجرت المثل نداده باشد، به تقاضای زن دادگاه حکم جلب شوهر را صادر می نماید. سوالی که مطرح می گردد این است که اصلا تقاضای اعسار و قسط بندی اجرت المثل امکانپذیر است؟

در این حالت می توان گفت اگر شوهر اقتصادی نداشته باشد می تواند با دادن دادخواست از دادگاه قسط بندی مبلغ محکومیت اجرت المثل را درخواست کند و در صورت داشتن شرایط اعسار، دادگاه حکم بر تقسیط صادر می نماید. البته به شرطی که شوهر اقتصادی برای توقیف و پرداخت نداشته باشد.

طلاق از طرف مرد و دریافت اجرت المثل زن

با دادن دادخواست طلاق از طرف شوهر، روش دادگاه ها در جلسه دادرسی این است که به محض درخواست زن یا وکیل او برای کارشناسی اجرت المثل، قرار کارشناسی صادر می نمایند.

مبلغ اجرت المثل چقدر است؟

اجرت المثل همه زنان یکسان نیست. دادگاه پس از تشکیل جلسه دادرسی و شنیدن اظهارات دو طرف، قرار ارجاع به کارشناسی صادر می نماید. کارشناس با توجه به فاکتورهای متعدد، اجرت المثل زن را مشخص خواهد نمود که البته هر کدام از زوج ها می توانند نسبت به مبلغ آن اعتراض نمایند. تحصیلات زن، شرایط اشتغال، تعداد فرزندان، محل زندگی، امکانات زندگی مشترک، داشتن خدمتکار و .. از جمله مواردی است که کارشناس مدنظر قرار می دهد.

مثلا به زنان شاغل در خارج از منزل همواره اجرت المثل کمتری تعلق می گیرد. در قانون، زن مالک دارایی و پولی است که به دست می آورد و اگر او در خارج از منزل کار می نماید، الزامی ندارد که حتی یک ریال از درآمد خود را به همسرش بپردازد یا اینکه در منزل خرج کند. در بحث اجرت المثل، وقتی زن بیرون از خانه شاغل باشد، طبیعتا وقت کمتری برای کارهای منزل می گذارد، هر چند ممکن است استثنا هایی وجود داشته باشد و زنی در عین اشتغال در خارج از منزل، همه وظایف خود را انجام دهد.

گاهی ممکن است مرد بخشی از ایام زندگی خود را در ماموریت کاری خارج از کشور یا مثلا در زندان گذرانده باشد. این مساله نیز در کاهش یا افزایش اجرت المثل موثر است.

پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با قوانین نفقه زنان شاغل نفقه زنان شاغل را مطالعه کنید.

upst.ir: مجله ستاره: اخبار و حواشی ستاره های سینما، فوتبال و استارتاپ ها

shop98ia.ir: مجله فروشگاهی: آخرین اخبار و مقالات تجارت الکترونیک

منبع: پیام دلتا
انتشار: 8 آبان 1400 بروزرسانی: 8 آبان 1400 گردآورنده: expresblog.ir شناسه مطلب: 2569

به "نحوه مطالبه اجرت المثل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نحوه مطالبه اجرت المثل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید