طرح راهبردی توس در مراحل پایانی است
به گزارش اکسپرس بلاگ، معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی گفت: طرح راهبردی توس در دست اقدام است و مراحل پایانی خود را برای اجرایی شدن طی می کند.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی مرجان اکبری امروز یکشنبه 10 فروردین ماه 1399 درباره طرح راهبردی توس اظهار کرد: منطقه منفصل توس به وسعت 3600 هکتار شامل 16 پهنه سکونتی و حدود 360 هکتار آن محدوده تاریخی است که سه مورد از این 16 پهنه سکونتی به نام های توس سفلا، اسلامیه و توس علیا روی محدوده تاریخی واقع شده است و به عنوان منطقه منفصل شهری و تحت نظارت منطقه 12 شهرداری مشهد است.
او ادامه داد: این منطقه از سه راه فردوسی آغاز و تا انتهای آرامگاه فردوسی است که بعد از ابلاغ این منطقه به عنوان منطقه منفصل شهری، قرار بر تهیه طرح راهبردی شد، کارفرمای این طرح اداره کل راه و شهرسازی استان بود و به دلیل اهمیت 360 هکتار عرصه تاریخی، اداره کل استان و پایگاه میراث فرهنگی توس نظارت دقیقی بر اجرای طرح داشته و در تمامی مراحل حاضر بوده است.
معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی افزود: بعد از بررسی کارشناسی این طرح و رفع مسائل آن، در شورای فنی و تخصصی وزارتخانه ارائه شد، این طرح راهبردی تصویب و برای ابلاغ به شورای عالی شهرسازی و معماری ارسال شد، قرار بر تصویب این طرح در شورای عالی شهرسازی و معماری در اسفندماه سال 98 بود اما به علت شیوع بیماری کرونا به زمان دیگری موکول شد.
او شرح داد: بعد از ابلاغ این طرح از سوی شورای عالی شهرسازی و معماری، اقدامات قابل توجهی در خصوص محدوده تاریخی با مشارکت میراث فرهنگی و شهرداری مشهد، اداره کل راه و شهرسازی و معاونت عمرانی استانداری در آن منطقه رخ خواهد داد.
اکبری ادامه داد: محوطه تاریخی مطابق استانداردهای لازم سامان دهی خواهد شد، این محوطه تاریخی با وسعت 360 هکتار با برج و بارویی حدود هفت کیلومتر محصورشده که این برج و بارو شامل چهار دروازه به نام های رزان، رودبار، مرو و نیشابور است.
او با اشاره به اتمام فاز سوم جلوخان آرامگاه فردوسی، درباره منطقه توس یادآور شد: آثار معماری شاخص که اکنون قابل بازدید است، شامل ارگ کهن دژ توس، بنای موسوم به هارونیه، مسجد، مدرسه و خود آرامگاه است، البته بخش زیادی از این محدوده زیرزمین بوده و درگذشته مطالعات باستان شناسی بسیاری روی آن صورت گرفته و طرح های پژوهشی دیگری هم در دست اقدام است، این طرح ابلاغی درنهایت منجر به ساماندهی کامل محدوده تاریخی توس خواهد شد و تعدادی زیادی از روستاهای آن نیز سامان دهی می شوند.
منبع: میراث آریا