ماستیت یا التهاب پستان چیست؟

به گزارش اکسپرس بلاگ، یکی از مسائل مادران شیرده در دوران شیردهی تورم غدد شیردهی و احساس درد و ناراحتی در این ناحیه است که معمولا با عنوان ماستیت سینه از آن یاد می شود. در این مقاله با جزییات این مشکل و راه های درمان و پیشگیری آن آشنا خواهیم شد.

ماستیت یا التهاب پستان چیست؟

با ما همراه باشید و درباره وبلاگ ساعت اینترنتی بیشتر بدانید.

خبرنگاران | سرویس مادر و کودک - در این مطلب سعی شده تمام نکات مهم در مورد ماستیت سینه پوشش داده گردد. اما خواننده محترم در نظر داشته باشد که با توجه به شرایط خاصش (شیردهی به نوزاد و امکان انتقال دارو به نوزاد از طریق شیر) مجاز به خوددرمانی و تصمیم خودسرانه در این باره نیست.

در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست زیر، به موضوع دلخواه خود برسید:

  • ماستیت چیست؟
  • علائم ماستیت
  • علل ایجاد ماستیت
  • درمان ماستیت
  • پیشگیری از ماستیت
  • سخن آخر خبرنگاران به مادرهای عزیز

ماستیت چیست؟

ماستیت به عنوان التهاب پستان تعریف می گردد. التهابی که در غدد سینه و بیشتر در دوران شیردهی اتفاق می افتد و معمولا یک سینه را درگیر می کند. مطالعات نشان می دهد، حدود 10 تا 33٪ مادران شیرده این التهاب دردناک را که معمولا در طول 3 ماه اول پس از زایمان بروز می کند، تجربه می نمایند. این عفونت در میان زنان غیر شیرده شایع نیست، ولی شاید رخ دهد.

علائم ماستیت

  • وجود یک ناحیه قرمز و متورم در سینه که هنگام لمس باعث ایجاد حس درد و ناراحتی می گردد یا داغ است.
  • احساس سوزش که می تواند مداوم باشد یا تنها هنگام شیردهی بروز پیدا کند.
  • علائمی شبیه آنفولانزا مانند تب و لرز، خستگی، احساس ناخوشی.

علل ایجاد ماستیت

دلیل بیشتر عفونت های پستان، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس است. دومین دلیل شایع عفونت، باکتری استرپتوکوکوس آگالاکتیه می باشد.

اگر یکی از مجرا های شیر در سینه مادر شیرده مسدود گردد شیر برگشت پیدا می کند و همین می تواند دلیلی برای آغاز فرایند عفونت گردد. انسداد مجرا باعث بروز حالت ایستایی در شیر می گردد، که در آن شیر تولید شده در سینه در طول تغذیه بچه از آن خارج نمی گردد و در همان جا باقی می ماند. باکتری ها به طور معمول در شیر تازه انسان رشد نمی نمایند. با این حال، اگر مجرا های شیر دچار انسداد شده و شیر راکد گردد، احتمال بروز عفونت افزایش پیدا می کند. این شرایط در صورتی اتفاق می افتد که:

  • بچه به طور کامل به سینه مادر نچسبد.
  • بچه در مکیدن شیر دچار مشکل باشد.
  • شیردهی مداوم نباشد.
  • سینه ها بخاطر لباس تنگ و چسبان تحت فشار باشند.
  • اگر همواره برای دریافت سینه، قرار دادنش در دهان نوزاد و نگه داشتنش بر یک نقطه از سینه فشار وارد گردد. این نقطه بعد ها به یک مجرای مسدود تبدیل می گردد.
  • اگرهر چیزی از جاری شدن شیر از نوک سینه جلوگیری کند. این امر معمولاً باعث ایستایی یا راکد شدن شیر می گردد، و این شرایط اغلب به انسداد مجرای شیر منجر می گردد.

به علاوه تغذیه با شیر مادر می تواند سبب ایجاد شقاق نوک پستان و دهانه مجرای شیر گردد و باکتری های دهان نوزاد بر روی نوک سینه ایجاد عفونت نمایند. این باکتری ها به صورت طبیعی بر روی پوست وجود دارند، ولی در حالت عادی ایجاد عفونت نمی نمایند، اما نفوذ آن ها به بافت پستان آسیب دیده می تواند به سرعت ایجاد درد و علائم عفونت نمایند.

ماستیت غیر شیردهی در زنان با ضعف سیستم ایمنی، به ویژه زنانی که جراحی پستان یا پرتودرمانی کرده اند و زنان مبتلا به دیابت رخ می دهد و در برخی از موارد نادر، نشانه ای از سرطان التهابی پستان است.

بیشتر بخوانید: 15 مورد از مسائل شیردهی و راه حل آن ها

درمان ماستیت

درمان ماستیت با بهبود روش شیردهی آغاز می گردد. مادر به هیچ عنوان نباید شیردهی را متوقف کند، چون همین کار باعث ایجاد آبسه و ورم می گردد. مادران نباید نگران انتقال عفونت باکتریایی به نوزادشان باشند. مطالعات نشان داده که شیر موجود در سینه مبتلا به ماستیت سطح بالاتری از برخی اجزای ضدالتهابی را دارد که برای نوزاد مانند یک محافظ عمل می کند. همچنین مادر باید مقادیر زیادی مایعات بنوشد و به اندازه کافی استراحت کند.

درصورت وخیم بودن اوضاع می توان حتی از یک دستگاه شیردوش کمک گرفت. بهرحال شیر درون سینه مرتبا باید تخلیه گردد و با نوشیدن مایعات و تغذیه کافی زمینه تولید شیر تازه ایجاد گردد (برای همین بهتر است مادر خودش به نوزادش شیر بدهد). همین امر باعث می گردد مجرا ها مجددا باز شوند، به کار بیفتند و ضدعفونی شوند. در صورتیکه مادر تب داشته باشد باید متناسب با شرایطش دارویی مصرف کند که در شیردهی منع نداشته باشد. مثلا استامینوفن برای مادران شیرده منع دارویی ندارد. در صورت التهاب شدید ممکن است پزشک آنتی بیوتیک (سفالکسین، آموکسی سیلین و دیکلوگزاسیلین از آنتی بیوتیک های رایج برای ماستیت هستند.) و مسکن ضد درد تجویز کند. البته برای تسکین درد می توان از کمپرس آب گرم هم استفاده کرد. کمپرس آب گرم علاوه بر تسکین درد باعث بهتر جاری شدن شیر از سینه می گردد. از قلم نیاندازید که مصرف آنتی بیوتیک ها خود باعث کم آب شدن بدن و کمتر تولید شدن شیر می گردد پس در صورت مصرف آنتی بیوتیک باید میزان بیشتری مایعات مصرف کنید.

پیشگیری از ماستیت

باید شیردهی مادر مداوم باشد مخصوصا وقتی سینه ها پر از شیر هستند. سینه ای که یک بار به ماستیت دچار شده همچنان مستعد ابتلا دوباره است پس باید مداوما تخلیه گردد و اگر نوزاد سیر است از شیردوش استفاده گردد تا جلوی تجمع شیر در سینه گرفته گردد.

مادر باید از افراد با تجربه مانند پزشک و پرستار یا مادران با تجربه کمک بگیرد و ببیند نحوه شیردهی او به نوزادش صحیح است و آیا نوزاد سینه را به شکل صحیح می گیرد و بدن مادر در پوزیشن درستی قرار گرفته است؟ این امر می تواند در جلوگیری از آسیب به نوک سینه و شقاق سینه بسیار موثر باشد. چرا که در شیردهی به نوزاد، اگر نوزاد فقط نوک سینه را مک بزند به آن آسیب می زند. اما اگر نوک سینه با هاله اطرافش وارد دهان نوزاد گردد این امر هم از آسیب جلوگیری می کند هم با تحریک غدد شیردهی اطراف سینه تولید شیر در مادر بیشتر می گردد.

در طول تغذیه نباید بچه را از سینه جدا کرد، چون نوزاد با پافشاری بر مکیدن به سینه فشار می آورد. باید صبر کرد تا نوزاد خودش سینه را جدا کند.

از پوشیدن سینه بند تنگ و سفت در دوران شیردهی خودداری گردد.

هر دفعه که مادر شیرده استحمام می کند بهتر است سینه ها را زیر آب گرم ماساژ دهد. همچنین بررسی کند ببینید توده سفت یا متورمی در سینه وجود دارد یا خیر. گرم کردن سینه با کمپرس قبل از شیردهی تاثیر بسزایی در راحت جاری شدن شیر دارد. همچنین نوزاد می تواند با صرف انرژی کمتر شیر بیشتری بنوشد و دیرتر خسته گردد.

سخن آخر خبرنگاران به مادرهای عزیز

تحمل درد ناشی از ماستیت سینه و نگهداری از یک نوزاد کوچک همزمان با هم کار سختی است، اما شما پس از گذراندن این سختی ها لحظات شیرینی با نوزادتان تجربه خواهید کرد. فکر کردن به این لحظات تحمل سختی را آسان می کند. پس حین درمان در شیر دادن به نوزادتان کوتاهی نکنید و به تجربه ای که کسب کردید ببالید. این تجربه قطعا به شما کمک خواهد کرد تا در آینده بدانید چطور با بدنتان رفتار کنید.

گروه ساختمانی آبان: مجری بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت میباشد.

منبع: setare.com
انتشار: 17 مهر 1400 بروزرسانی: 17 مهر 1400 گردآورنده: expresblog.ir شناسه مطلب: 11642

به "ماستیت یا التهاب پستان چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ماستیت یا التهاب پستان چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید