تفاوت شپش و شوره سر چیست؟

به گزارش اکسپرس بلاگ، تشخیص تفاوت شپش و شوره سر کار دشواری است و شپش به آسانی با شوره سر اشتباه گرفته می شود، که این یک مشکل رایج است.

تفاوت شپش و شوره سر چیست؟

هر ساله 6 تا 12 میلیون از مردم آمریکا به شپش سر مبتلا می شوند، که بیشتر آنان بچه ها 3 تا 12 ساله هستند. شپش هجوم موقت حشرات است، در حالی که شوره سر یک عارضه پوستی مزمن است. شپش و شوره سر معمولا در خانه قابل درمان هستند و تشخیص آن ها از یکدیگر، به شما در انتخاب درمان مناسب کمک می کند.

در این مقاله به بررسی تفاوت شپش و شوره سر، علائم، درمان های دارویی و خانگی و روش های پیشگیری از این دو عارضه می پردازیم. در ادامه با خبرنگاران مگ همراه باشید.

شپش یا شوره سر؟

شوره سر که با نام درماتیت سبورئیک هم شناخته می شود، یک عارضه پوستی رایج است که در آن لایه فوقانی پوست با سرعت زیاد ریزش می کند. این ریزش باعث خشک و پوسته پوسته شدن و خارش پوست سر می شود. افرادی که به شوره سر مبتلا هستند، ممکن است فلس یا پوسته هایی را روی لباس خود مشاهده کنند. گاهی اوقات قارچ ها، بعضی از انواع شوره سر را بوجود می آورند که باعث خارش پوست سر می شوند.

تفاوت شپش و شوره سر این است که شپش ها انگل هایی هستند که روی پوست سر زندگی کرده و از خون انسان تغذیه می کنند. شپش ها می توانند باعث خارش شدید پوست سر شوند.

شپش سر منجر به بیماری خاصی نمی شود، اما بسیار مسری است. تماس نزدیک با سر یا موی فردی که شپش دارد، به طور مثال از طریق استفاده از برس مشترک یا بغل کردن، می تواند باعث گسترش شپش ها شود.

بچه ها اغلب همدیگر را بغل یا لمس می کنند، به همین دلیل شپش سر در بچه ها نسبت به بزرگسالان رایج تر است.

در ادامه به بررسی تفاوت شپش و شوره سر می پردازیم.

1. مکان گسترش

شپش ها تخم می گذارند (به این تخم ها، رشک (nit) می گویند)، در حالی که شوره سر باعث ایجاد فلس روی پوست می شود. شپش و شوره سر شبیه هم هستند، اما تفاوت آن ها را می توان از طریق معاینه از نزدیک پوست سر تشخیص داد.

تخم شپش به مو می چسبد، در حالی که شوره باعث پوسته پوسته شدن پوست سر می شود و این پوسته ها به راحتی از مو جدا می شوند و می ریزند.

شوره روی پوست سر قابل مشاهده است، اما شپش نه روی پوست سر، بلکه روی مو تخم می گذارد و این یکی دیگر از تفاوت های شپش و شوره سر است.

2. میزان سرایت

شوره سر مسری نیست، اما شپش ها به آسانی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. اگر همکلاسی، دوست یا یکی از اعضای خانواده تان شپش داشته باشد، ممکن است شما هم دچار شپش شوید و پوست سرتان دچار خارش شود.

3 . خارش

شوره و شپش هر دو منجر به خارش سر می شوند. اما تفاوت شپش و شوره سر این است که زمانی که پوست سر خشک است، شوره باعث خارش بیشتر پوست سر می شود. افراد مبتلا به شپش ممکن است احساس کنند چیزی روی پوست سرشان می خزد.

4. گره های لنفاوی

شپش می تواند باعث عفونت باکتریال شود؛ به ویژه زمانی که فرد مبتلا پوست سرش را به شدت بخاراند و باعث خونریزی آن شود. اگر شپش دارید ممکن است احساس کنید گره های لنفاوی گردن یا پشت گوش تان متورم شده است.

5 . رنگ

شپش ها بسیار ریز و کوچک هستند و گاهی اوقات ممکن است برای دیدن آن ها به ذره بین نیاز شود. دیدن حشرات یا نقاط سیاه و قهوه ای رنگ روی پوست سر یا مو، به معنای این است که فرد مبتلا به شپش (و نه شوره) است.

علائم و نشانه های شوره

گاهی اوقات درماتیت سبورئیک روی سایر قسمت های بدن بعضی از افراد مبتلا به شوره سر هم گسترش می یابد. زمانی که این مسئله اتفاق میفتد، فرد مبتلا ممکن است متوجه شود پوست صورت، قفسه سینه، گردن و گوش هایش فلس مانند یا پوسته پوسته شده اند.

این نواحی ممکن است خشک و قرمز یا درناک و خارش دار باشند. با این حال، بیشتر افراد نوع خفیف شوره را فقط روی پوست سرشان تجربه می کنند.

علائم شوره سر عبارتند از:

  • فلس مانند شدن پوست سر که یا خیلی چرب است یا خیلی خشک.
  • فلس های سفید یا زرد رنگ روی لباس
  • خارش پوست سر
  • تکه های قرمز رنگ روی پوست سر
  • بدتر شدن علائم در زمستان یا آب و هوای خشک

بعضی از افراد مبتلا به شوره سر، دچار ریزش موی موقتی می شوند. با این حال ریزش مو در سایر بیماری های مرتبط با مو شایع تر است.

  • 11 روش برای جلوگیری از ریزش مو
  • برای جلوگیری از ریزش مو چه بخوریم؟

علائم و نشانه های شپش

شپش ها در میان بچه ها و افرادی که در تماس نزدیک با بچه ها هستند، مانند معلمان، والدین و پرستاران شایع تر است.

نشانه ها و علائم شپش عبارتند از:

  • خارش شدید پوست سر
  • به وجود آمدن نقاط قرمز یا خونی به علت خاراندن
  • گره های لنفاوی ملتهب و متورم
  • تخم های شپش به شکل قطره اشک بر روی مو
  • نقاط سیاه رنگ و کوچک بر روی پوست سر یا روی مو

چه عاملی منجر به شپش و شوره سر می شود؟

یکی دیگر از تفاوت های شپش و شوره سر، عوامل ایجاد کننده آن ها است که در ادامه به آن ها می پردازیم.

عامل ایجاد کننده شپش

شپش ها حشرات انگلی هستند که توانایی خزیدن دارند و از طریق تماس نزدیک به افراد دیگر منتقل می شوند. شپش می تواند روی لباس، رختخواب، حوله و وسایل شخصی مانند شانه، کلاه و زیورآلات مو بخزد. فرد مبتلا به شپش سر می تواند به راحتی این حشرات را به سایر اعضای خانواده خود منتقل کند.

عامل ایجاد کننده شوره سر

شوره سر یک عارضه پوستی غیرمسری و غیرالتهابی است. خشکی یا چرب بودن بیش از حد پوست سر، قارچ پوستی و بعضی فاکتورهای ژنتیکی معمولا با شوره سر در ارتباط هستند.

شوره سر معمولا نوجوانان و جوانان را تحت تاثیر قرار می دهد، اما افراد مسن و خردسالان هم ممکن است دچار پوسته پوسته شدن پوست سر شوند. کلاهک گهواره ای نوعی شوره سر رایج در میان نوزادان و بچه ها است.

درمان شپش

اگر فردی در خانواده شما به شپش سر مبتلا است، تمام اعضای خانواده تان را برای وجود این حشره بررسی کنید؛ به ویژه اگر از تختخواب مشترک استفاده می کنید. شپش ها به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند.

درمان شپش با شامپوهای دارویی ضد شپش

برای درمان شپش سر می توانید از شامپوهای دارویی استفاده کنید. شامپوهایی که حاوی پرمترین و پیرترین هستند، شپش ها و تخم آن را از بین می برند.

استفاده از این شامپوها به بزرگسالان و بچه ها بالای 2 سال توصیه می شود. برای اطمینان از ریشه کن شدن کامل شپش ها، باید بعد از گذشت 7 تا 10 روز دوباره موهای خود را با شامپوهای تجویز شده بشویید.

برای استفاده از شامپو در درمان شپش سر، نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • برای جلوگیری از خیس شدن یا لکه دار شدن لباس، آن را قبل از استفاده از شامپو در بیاورید.
  • از دارو، طبق دستورالعمل نوشته شده روی جعبه استفاده کنید. اگر موهای بلندی دارید، ممکن است به دو عدد شامپو نیاز پیدا کنید.
  • بعد از گذشت 8 تا 12 ساعت از استفاده دارو، سر را برای وجود شپش های زنده بررسی کنید. شپش های زنده و مرده را به کمک شانه ای با دندانه های ریز خارج کنید.

معمولا توصیه می شود که درمان شپش سر تا زمانی که تمام شپش ها و تخم ها از بین بفرایند، ادامه پیدا کند. با توجه به نوع دارو، ادامه درمان معمولا 7 تا 9 روز بعد از اولین درمان یا زمانی که متوجه وجود شپش زنده شدید، توصیه می شود.

داروها

شما ممکن است به استفاده از داروهای با نسخه پزشک یا بدون نسخه پزشک نیاز پیدا کنید. این داروها عبارتند از:

  • پیرترین (قابل خرید بدون نسخه پزشک)
  • لوسیون پرمترین1 درصد (قابل خرید بدون نسخه پزشک)
  • لوسیون بنزیل الکل 5 درصد (قابل خرید با نسخه پزشک)
  • لوسیون ایورمکتین 5 درصد (قابل خرید با نسخه پزشک)
  • لوسیون مالاتیون 5 درصد (قابل خرید با نسخه پزشک)
  • سوسپانسیون موضعی اسپینوزاد 9 درصد (قابل خرید با نسخه پزشک)

درمان خانگی شپش سر

می توانید در کنار شامپوهای درمانی، از درمان های غیردارویی برای کمک به پیشگیری از انتشار شپش سر استفاده کنید.

برای اینکه اطمینان حاصل کنید که تمام حشرات ریز و تخم آن ها از بین رفته اند، باید اقداماتی را در منزل انجام دهید. به طور مثال لباس ها، حوله ها و رختخواب ها را در آب بسیار داغ بشویید و آن ها را با حرارت بسیار بالا خشک کنید.

رومبلی ها و فرش ها را جارو بکشید و اسباب بازی های بچه ها را دست کم به مدت 3 روز تا 2 هفته داخل یک کیسه بگذارید. به این طریق شپش های باقی مانده بدون دسترسی به غذا از بین می فرایند.

درمان شوره سر

در ادامه به روش های موثر برای درمان شوره سر می پردازیم.

درمان شوره با شامپوهای ضد شوره

شما می توانید درمان شوره سر را به کمک شامپوهای مخصوصی که برای کند کردن فرآیند پوسته ریزی یا درمان عفونت های قارچی (عامل پوسته پوسته شدن پوست) طراحی شده اند، انجام دهید.

  • چطور با دیتاکس مو از شر چربی، پوسته و شوره سر خلاص شویم؟

از شامپوهای حاوی قطران زغال سنگ (کول تار)، سالیسیلیک اسید، کتوکنازول یا سلنیوم سولفید استفاده کنید. برای کنترل پوسته ریزی شدید هر روز، و برای کنترل علائم جزئی به صورت هفتگی از شامپوهای ضد شوره استفاده کنید.

درمان خانگی شوره سر

طبق اظهارات کلنیک مایو، بعضی از مطالعات نشان می دهند که روغن درخت چای در درمان شوره موثر است.

چگونه می توان از ابتلا به شپش پیشگیری کرد؟

شپش می تواند هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد. شپش نشانه کثیفی یا بهداشت نامناسب نیست و طول موها در افزایش یا کاهش خطر ابتلا به شپش تاثیری ندارد.

این حشرات از طریق تماس نزدیک منتقل می شوند، بنابراین برای جلوگیری از هجوم شپش سر، باید از تماس با فرد مبتلا به شپش خودداری کنید. اجازه ندهید هیچکس از وسایل شخصی شما مانند شانه، روسری و کش مو استفاده کند.

به بچه ها خود بگویید که از تماس با موی دوستانش در مدرسه یا در خانه اجتناب کنند. اگر در معرض تماس نزدیک با فرد مبتلا به شپش قرار گرفتید، هر 3 تا 4 روز سر خود و بچه ها تان را برای اطمینان از عدم وجود شپش یا تخم آن معاینه کنید.

چگونه می توان از ابتلا به شوره سر پیشگیری کرد؟

پیشگیری از شوره سر در صورتی که از لحاظ ژنتیکی مستعد این عارضه باشید، سخت است. هرچند روش های متعددی برای کاهش فلس های پوست سر وجود دارد .

استفاده از شامپوهای ضد شوره و ضد قارچ ممکن است به شما در درمان شوره سر کمک کند. شامپوهایی که حاوی روغن درخت چای هستند، ممکن است در کاهش شوره سر موثر باشند .

سایر توصیه های خود مراقبتی موثر در درمان شوره سر عبارتند از:

  • مدیریت استرس
  • ماساژ دادن پوست سر هنگام شستشوی مو به جای خراشیدن آن
  • شانه زدن روزانه مو
  • اجتناب از استفاده از مواد شیمایی، از جمله رنگ ها و اسپری های مو

کلام آخر

در این مقاله به بررسی تفاوت شپش و شوره سر پرداختیم. از جمله تفاوت های شپش و شوره سر می توان به رنگ، مکان گسترش، میزان سرایت و … اشاره کرد. سپس به علائم و نشانه های شپش و شوره سر، عوامل ایجاد کننده آن ها، درمان های دارویی و خانگی این دو عارضه پرداختیم. در نهایت به شما گفتیم که با انجام بعضی اقدامات ساده می توانید از ابتلا به شپش و شوره سر پیشگیری کنید.

منبع: medical news today, healthline

گردشگری: دور زمین: سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده!

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 17 مهر 1400 بروزرسانی: 17 مهر 1400 گردآورنده: expresblog.ir شناسه مطلب: 9631

به "تفاوت شپش و شوره سر چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تفاوت شپش و شوره سر چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید