سنگ صفرا ؛ علائم، عوامل خطر و پیشگیری
به گزارش اکسپرس بلاگ، افرادی که علائم سنگ صفرا را دارند معمولاً ضروری است تحت عمل جراحی برای برداشتن کیسه صفرا قرار بگیرند. سنگ صفرایی که علامتی ایجاد نکند، معمولاً نیازی به درمان ندارد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از تبیان، سنگ صفرا، تجمع سفت و سخت شده ای از مایعات گوارشی است که می تواند در کیسه صفرا تشکیل گردد. کیسه صفرا، اندامی کوچک و گلابی شکل در سمت راست شکم و دقیقاً زیر کبد است. کیسه صفرا، حاوی مایعی گوارشی به نام صفراست که به داخل روده باریک ترشح می گردد. سنگ صفرا سایزهای گوناگونی می تواند داشته باشد، از به کوچکی یک دانه ماسه گرفته تا به درشتی یک توپ گلف. بعضی از افراد دچار یک سنگ صفرا می شوند اما عده ای نیز ممکن است به یک باره چندین سنگ صفرا داشته باشند.
افرادی که علائم سنگ صفرا را دارند معمولاً ضروری است تحت عمل جراحی برای برداشتن کیسه صفرا قرار بگیرند. سنگ صفرایی که علامتی ایجاد نکند، معمولاً احتیاجی به درمان ندارد.
- علائم سنگ کیسه صفرا
سنگ صفرا ممکن است هیچ علامتی و نشانه ای نداشته باشد. اگر یک سنگ صفرا در مجرا تشکیل گردد و انسداد ایجاد نماید، علائم زیر ممکن است بروز نمایند:
. درد ناگهانی که به سرعت بدتر می گردد در قسمت بالای سمت راست شکم
. درد ناگهانی که به سرعت بدتر می گردد در وسط شکم، دقیقاً پایین استخوان سینه
. پشت درد بین دو استخوان کتف
. درد در شانه سمت راست
. تهوع و استفراغ
درد ناشی از سنگ صفرا ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم و نشانه های زیر را داشتید باید سریع تر به پزشک مراجعه کنید:
- شکم درد شدیدی که نمی گذارد آرام بنشینید یا شرایط راحتی برای نشستن پیدا کنید
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها (یرقان)
- تب بالا همراه با لرز
- علت سنگ کیسه صفرا چیست؟
معلوم نیست چه چیزی سبب تشکیل سنگ صفرا می گردد. پزشکان تصور می نمایند سنگ صفرا می تواند نتیجه موارد زیر باشد:
- زرداب شما حاوی کلسترول زیادی است. زرداب به طور طبیعی حاوی مقداری مواد شیمیایی جهت حل کردن کلسترول فراوری شده توسط کبد است. اما اگر کبد شما، بیش از اندازه کلسترول ترشح کند، زرداب قادر به حل آن نبوده و کلسترول اضافی ممکن است به صورت کریستال هایی درآمده و تبدیل به سنگ صفرا گردد.
درمان سرطان کیسه صفرا با استفاده از ژن
- زرداب شما حاوی بیلی روبین زیادی است. بیلی روبین یک ماده شیمیایی است که زمانی ترشح می گردد که بدن، گلبول های قرمز خون را تجزیه می نماید. بعضی از عوارض می توانند سبب شوند کبد، بیلی روبین زیادی بسازد، مثلاً سیروز کبد، عفونت های مجاری صفراوی و بعضی از اختلالات خونی. این بیلی روبین اضافی منجر به تشکیل سنگ صفرا خواهد شد.
- کیسه صفرایتان به درستی تخلیه نمی گردد. اگر کیسه صفرایتان کاملاً یا به دفعاتی که ضروری است تخلیه نگردد، زرداب آن غلیظ شده و باعث تشکیل سنگ صفرا خواهد شد.
- انواع سنگ کیسه صفرا
سنگ صفرا می تواند انواع گوناگونی داشته باشد:
. سنگ صفرای کلسترولی. متداول ترین نوع سنگ صفرا، سنگ صفرای کلسترولی است که اغلب زردرنگ است. این نوع سنگ صفرا اساساً از کلسترول حل نشده تشکیل شده است، اما ممکن است حاوی عناصر دیگری باشد.
. سنگ صفرای رنگدانه ای. این سنگ های قهوه ای یا سیاه رنگ زمانی تشکیل می شوند که زرداب شما حاوی مقدار زیادی بیلی روبین باشد.
- ریسک فاکتورهای سنگ کیسه صفرا
- عواملی وجود دارند که می توانند احتمال تشکیل سنگ صفرا را افزایش بدهند:
- زن ها بیشتر از مردها مستعد سنگ صفرا هستند
- سنین 40 سال به بالا
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- یکجانشینی
- بارداری
- رژیم غذایی پُرچرب
- رژیم غذایی پُرکلسترول
- رژیم غذایی کم فیبر
- سابقه سنگ صفرا در خانواده
- دیابت
- بعضی از اختلالات خونی مثلاً سرطان خون
- کاهش وزن سریع
- مصرف داروهای حاوی استروژن مانند قرص های ضدبارداری یا داروهای هورمون درمانی
- ابتلا به بیماری کبد
- عوارض سنگ کیسه صفرا
. التهاب کیسه صفرا. سنگ صفرا در صورتی که گردنه کیسه صفرا را مسدود نماید می تواند التهاب ایجاد کند که به آن کوله سیستیت می گویند و همراه با درد شدید و تب است.
. انسداد مجرای صفرا. سنگ صفرا می تواند مجاری را که زرداب یا صفرا به وسیله آن ها به سمت کیسه صفرا یا از کبد به سمت روده ها می رود را مسدود نماید. درد شدید، یرقان و عفونت مجاری صفراوی از پیامدهای انسداد مجاری صفراست.
. انسداد مجرای لوزالمعده. مجرای لوزالمعده لوله ای است که از لوزالمعده آغاز شده و به مجرای صفرا متصل می گردد. مایعات لوزالمعده که به گوارش یاری می نمایند، به وسیله مجرای لوزالمعده جاری می شوند.
یک سنگ صفرا می تواند سبب انسدادی در مجرای لوزالمعده گردد که ممکن است نتیجه آن التهاب لوزالمعده باشد. التهاب لوزالمعده، درد شدید و مداوم شکم ایجاد می نماید و معمولاً احتیاج به بستری شدن در بیمارستان دارد.
. سرطان کیسه صفرا. افرادی که سابقه سنگ کیسه صفرا دارند بیشتر در معرض سرطان کیسه صفرا هستند. اما سرطان کیسه صفرا بسیار نادر است، بنابراین هر چند ریسک این سرطان بالا می رود اما باز هم احتمال آن بسیار بسیار کم است.
- پیشگیری از سنگ کیسه صفرا
- وعده های غذایی خود را حذف نکنید. سعی کنید هر روز رأس ساعت مشخصی وعده های غذایی خود را میل کنید. حذف وعده های غذایی و گرسنگی کشیدن می تواند احتمال سنگ صفرا را افزایش بدهد.
کم کم وزن کم کنید. اگر ضروری است وزن کم کنید، تدریجاً این کار را انجام دهید. کاهش وزن سریع می تواند احتمال سنگ صفرا را بیشتر کند. هفته ای نیم تا یک کیلوگرم کاهش وزن خوب است.
- غذاهای فیبردار بیشتر مصرف کنید. غذاهای پُرفیبر را بیشتر در رژیم غذایی خود جا دهید، مانند میوه ها و سبزی ها و غلات کامل.
- وزن سالمی را حفظ کنید. چاقی و داشتن اضافه وزن می توانند احتمال سنگ کلیه را افزایش بدهند. با کم کردن مقدار کالری دریافتی و افزایش میزان تحرک بدنی، سعی کنید به وزن سالمی برسید و آن را حفظ کنید. بعد از این که به وزن سالم و ایده آل رسیدید، با تداوم رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، این وزن را حفظ کنید.
منبع: همشهری آنلاینگروه ساختمانی آبان: مجری بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت میباشد.