چگونه در ماه رمضان وزنمان را کم کنیم؟!
به گزارش اکسپرس بلاگ، خبرنگاران/قم رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم درخصوص فواید روزه دریافت برای دستگاه گوارش، کاهش وزن در ماه رمضان و اهمیت وعده های افطار و سحر صحبت کرد.
علی اکبر حق ویسی در گفت و گو با خبرنگاران عنوان نمود: در طول یک سال که 12 ماه دارد می توان گفت عمده مردم 11 ماه از آن را به خوبی غذا دریافت می نمایند و این امر باعث خستگی دستگاه گوارش از جمله معده و روده می گردد، بنابراین دستگاه گوارش بایستی در ماه رمضان استراحت کند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در ماه رمضان هر فرد تنها دو وعده غذایی دریافت می نماید، در همین دو وعده نباید پرخوری کرد چراکه این موضوع هم از دیدگاه مذهبی و هم از دیدگاه علمی و طب سنتی نادرست است.
کاهش وزن در ماه رمضان!
کارشناس تغذیه اظهار کرد: انتظار می رود که در این ماه تعدادی از بیماری ها به ویژه اضافه وزن در افراد کنترل گردد، بنابراین با توجه به اینکه وعده های غذایی کمتر می گردد مردم باید در این ماه انرژی دریافتی خود را 20 الی 30 درصد کاهش دهند بر همین اساس هر فرد بایستی 2 الی 4 کیلو در طول یک ماه وزن کم کند، یعنی حداقل نیم کیلو و حداثر یک کیلو در طول هفته.
وی با بیان اینکه بعضی افراد در این ماه با انجام رفتارهای اشتباه در وعده های افطار و سحر باعث افزایش وزن خود می شوند، اضافه کرد: درصدی از مردم تا سحر بیدار می مانند و بلافاصله بعد از خوردن سحری تا غروب می خوابند که این رفتار به هیچ وجه درست نیست و نمی توان به بهانه اینکه فرد روزه است فعالیت های روزانه خود را تعطیل کند.
حق ویسی ضمن اشاره به آیات 183 تا 185 سوره مبارکه بقره، شرح داد: تمام کسانی که به سن تکلیف شرعی می رسند موظف به دریافت روزه هستند مگر افرادی که بیماری دارند یا افراد سالمندی که توان روزه دریافت ندارند و کسانی که به تشخیص پزشک نباید روزه بگیرند.
اهمیت خوردن سحری!
وی ادامه داد: وعده سحری بسیار وعده مهمی است و همه افراد بایستی برای روزه دریافت سحری بخورند و به کسانی که زیاد تمایل خوردن غذا در سحر ندارند توصیه می گردد حداقل یک لیوان شیر با عسل، شیر با شیره خرما یا شیره انگور یا شیره توت به همراه چند تکه نان میل نمایند.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم، با تاکیید بر اینکه در وعده سحر باید از غذاهای دیر هضم استفاده کرد گفت: به طور اصولی بایستی در وعده سحری حتما غذا مصرف گردد، یعنی یا یک صبحانه کامل باشد یا یک نهار سبک و مختصر، عمده مردم در این وعده برنج می خورند و در کنار آن انواع خورشت می توان قرار داد که پیشنهاد می گردد بیشتر از خورشت هایی استفاده کرد که چرب نباشند و با سبزی طبخ شده اند زیرا از یبوست در طول روز پیشگیری می نماید.
وی اضافه کرد: استفاده از انواع غلات در وعده سحر مانند عدس و لوبیا بسیار مناسب برای کسانی است که غذای نانی می خورند. همچنین بهتر است از غذاهایی مانند کباب و غذاهای سرخ کردنی همچون کوکو و کتلت در وعده سحر استفاده نگردد زیرا باعث تشنگی در طول روز می گردد.
وعده افطار!
حق ویسی عنوان نمود: با توجه به اینکه افراد چیزی حدود 15 الی 17 ساعت روزه هستند و بدن هیچ غذایی دریافت نمی نماید هنگام افطار قند خون فرد پایین می آید و میزان آب بدن نیز کم می گردد، بنابراین توصیه می گردد مردم روزه خود را با خوردن یک لیوان آب جوشیده ولرم به همراه دو یا سه عدد خرما باز نمایند و پس از آن دو کف دست نان با پنیر و سبزی میل نمایند.
وی ادامه داد: بهتر است بین وعده افطار و شام فاصله ای یک و نیم ساعته باشد و بایستی شام مختصر و سبک مانند عدسی یا خوراک لوبیا یا آش مصرف گردد، البته باید توجه داشت به همراه آش از نعنا داغ و پیاز داغ استفاده نگردد زیرا هم انرژی غذا را خیلی بالا می برد و فرد را به سمت چاقی می کشاند، هم هضم غذا را سخت می نماید.
خوردن آب و مایعات!
متخصص تغذیه اعلام کرد: افراد بایستی از زمان افطار تا زمانی که بیدار هستند ساعت به ساعت مایعاتی همچون آب، آب جوشیده ولرم، چای بسیار کمرنگ و انواع دمنوش ها را بنوشند که متاسفانه عمدتا این کار را انجام نمی دهند، همچنین استفاده از خاکشیر و تخم شربتی توصیه می گردد زیرا آب را به خود جذب و ذخیره می نمایند به همین دلیل عطش و تشنگی روز بعد را کاهش می دهند.
وی اضافه کرد: سبزیجات و میوه ها منبع خوبی برای رساندن آب به بدن هستند و بیشترین میزان آب در آن ها برای خیار است و بعد از آن کاهو، همچنین می توان از جوانه غلات و حبوبات در کنار غذا و سالادها استفاده کرد البته بدون سس، انواع سوپ و غذاهای آبکی نیز آب بدن را تامین می نمایند.
عدم استفاده از غذای چرب و سرخ کردنی!
حق ویسی تاکید نمود: غذاهای شور و چرب و سرخ نموده مانند کوکو، کتلت، شامی، ماکارونی و غیره تشنگی را زیاد می نمایند و مصرف آنها توصیه نمی گردد، همچنین غذاهایی مثل کباب کوبیده که میزان پروتئین بالایی دارد نیز باعث تشنگی می گردد زیرا فعالیت کلیه ها را زیاد می نماید و به جای آن ها بهتر است از غذاهای بخار پز و آب پز یا سرخ شده داخل فر و بدون روغن استفاده کرد.
عدم استفاده بیش از حد شیرینی ها!
وی ادامه داد: استفاده از شیرینی هایی همچون زولبیا و بامیه در وعده سحر اصلا توصیه نمی گردد، زیرا هم از انرژی بالایی برخوردار است که باعث چاقی می گردد و هم به علت داشتن شکر فراوان قند خون را به سرعت بالا می برد و بعد از حدود یک ساعت انسولین در بدن ترشح می گردد پس از آن قند خون به شدت پایین می آید و همه این ها باعث می گردد فرد ضعف کند. خوردن این شیرینی ها در وعده افطار نیز به شکل خیلی کم و درصورت نداشتن بیماری مانعی ندارد.
فعالیت بدنی روزانه!
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم، گفت: فعالیت بدنی بسیار اهمیت دارد و بایستی در ماه رمضان انجام گردد و نباید به بهانه روزه بودن از آن چشم پوشی کرد، این فعالیت در حد دو بار در روز به مدت 15 الی 20 دقیقه بین صبح تا ظهر بسیار عالی است.
وی اضافه کرد: افراد ورزشکاری هم که به طور مداوم ورزش می نمایند بایستی حداقل یک و نیم الی 3 ساعت از خوردن وعده افطار آن ها گذشته باشد بعد به سراغ ورزش بفرایند، میزان این فاصله بین افطار تا ورزش به حجم و نوع غذایی که مصرف می نمایند بستگی دارد.
روزه دریافت نوجوانان!
حق ویسی توضیح داد: عمده دختران که از سن 9 سالگی به سن تکلیف می رسند بایستی روزه بگیرند زیرا یک تکلیف شرعی است، مگر کسانی که به تشخیص متخصص بچه ها دچار سوء تغذیه شدید (کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی) هستند. ولی اگر پدر و مادر فقط از روی دلسوزی اجازه ندهند که فرزند روزه نگیرد اشتباه و غیر شرعی است.
وی ادامه داد: بهتر است که نوجوانان روزه اولی در وعده سحر بیشتر از پروتئین ها استفاده نمایند و درصورت نداشتن مشکل گوارشی، هنگام افطار روزه خود را با شیر ولرم و خرما یا عصاره میوه ها باز نمایند تا از این طریق املاح و ویتامین های مورد احتیاج به بدن شان برسد.
کارشناس تغذیه شرح داد: نوجوانانی که روزه می گیرند با توجه به اینکه در سن رشد هستند باید مواد مغذی خوبی را در فاصله افطار تا سحر دریافت نمایند و بهتر است در صورت امکان از مغزدانه هایی همچون پسته، بادام و گردو استفاده نمایند، همچنین باید آبمیوه و لبنیات بیشتری مصرف نمایند.
وی اضافه کرد: توصیه می گردد که نوجوانان بخصوص پسرها که فعالیت زیادی دارند در این ایام فعالیت های بدنی خود را کمتر نمایند، زیرا با انجام فعالیت بیش از حد انرژی از دست می دهند و درنتیجه ممکن است رشد استخوان هایشان با مشکل روبرو گردد و متوقف گردد.
مصرف ویتامین D !
حق ویسی اظهار کرد: عمده مردمی که کمبود ویتامین D ندارند بایستی ماهیانه یک عدد کپسول مگادوز 50 هزار واحدی ویتامین D را مصرف نمایند که در ماه رمضان هم همین فرایند را باید در پیش بگیرند، اما کسانی که با کمبود ویتامین D روبرو هستند با توجه به نظر متخصص حتما باید در طول دو و نیم ماه ماه 8 الی 10 عدد از این کپسول ها را استفاده نمایند.
منبع: خبرگزاری ایسناupst.ir: مجله ستاره: اخبار و حواشی ستاره های سینما، فوتبال و استارتاپ ها
shop98ia.ir: مجله فروشگاهی: آخرین اخبار و مقالات تجارت الکترونیک