برنج جدید مازندران روشن می گردد!

به گزارش اکسپرس بلاگ، خبرنگاران/مازندران زمستان که آرام آرام به نیمه های خود می رسد نوید بخش آغاز فصل زراعی دیگری برای کشاورزان به خصوص شالیکاران است تقریبا از اواسط تا اواخر بهمن ماه کشاورزان به سوی مزارع برنج راهی می شوند تا با شخم و زیر و رو کردن خاک مزرعه نرم نرمک خود را آماده سال زراعی جدید نمایند.

برنج جدید مازندران روشن می گردد!

استفاده از ارقام برنج در مازندران بسته به سلیقه کشاورز، بازار پسندی، کیفیت مناسب طعم و پخت و نیز پر محصول بودن دارای تنوع و تکثر است اما رایج ترین ارقام نزد شالیکاران مازندران طارم، هاشمی، شیرودی، نعمت، ندا و فجر است که به صورت پراکنده در مازندران کشت می شوند.

بر اساس آمارهای موجود از 240 هزار هکتار زمین شالیزاری استان مازندران حدود یک و نیم میلیون تن شلتوک برداشت می گردد که از این مقدار بیش از یک میلیون و یکصد هزار تن برنج سفید قابل فراوری است، این در حالیست که 70 درصد شالیکاران از ارقام کم محصولی نظیر هاشمی و طارم استفاده می نمایند.

به تازگی، رقمی بنام طارم روشن که در بین شالیکاران به روشن معروف است وارد بازار شده و توانسته باعث جلب رضایت کشاورزان مازندران گردد، این رقم جدید که زیر مجموعه برنج طارم است، به یاد شهید هسته ای کشور، مصطفی احمدی روشن به نام طارم روشن نام گذاری شد و در سال زراعی 98 رقمی معادل یک هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان زیر کشت این رقم نهاده شد.

برنج روشن رقمی پر محصول و زود رس است

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاوری و منابع طبیعی ساری علت استقبال از این رقم را به خصوصیات شاخص برنج روشن نسبت داد و گفت: روشن رقمی پر محصول بوده و بیش از 9 تن در هکتار عملکرد دارد که این میزان حدود 2 و نیم برابر برنج طارم است.

قربانعلی نعمت زاده در گفت وگو با خبرنگاران دیگر ویژگی ممتاز رقم برنج روشن را زودرس بودن آن اعلام کرد و اضافه نمود: روشن به لحاظ کیفیت و عطر و طعم نیز معروف بوده و در بسیاری از ویژگی ها هم ردیف برنج طارم است اما معطر بودن را می توان ویژگی منحصر بفرد آن دانست چراکه ارقام پر محصول عمدتا خاصیت عطر و طعم را ندارند.

وی با بیان اینکه رقم روشن 20 تا 25 روز زودتر نسبت به سایر ارقام دیگر برنج رسیده و مهیای درو می گردد، اظهار کرد: زودرس بودن برنج روشن سبب استقبال شالیکاران شده چراکه برنجکارانی که اقدام به کشت دوم می نمایند از این ویژگی بهره برده و برای انتخاب ارقام، این خصوصیت را در اولویت قرار می دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری اعلام کرد: چون میزان پنجه دهی و دانه بندی، تعداد دانه در خوشه و در مجموع محصول دهی رقم برنج روشن بالاست از این رو میزان مصرف کود به ویژه کود پتاسه در این رقم افزایش می یابد.

نعمت زاده برنج روشن را با برنج طارم مقایسه و تاکید نمود: به لحاظ حساسیت، مقاومت نسبت به آفات و بیماری ها و نیز کیفیت محصول این نمونه تا 90 درصد با برنج طارم شباهت داشته و همان رسیدگی و مراقبت در برنج طارم نیز برای این رقم کاربرد دارد.

وی با اشاره به اینکه رقم برنج روشن در 12 استان کشور از منظر سازگاری مورد ارزیابی نهاده شده و پاسخ مثبت داده است، اعلام کرد: لرستان، خوزستان، گلستان و گیلان از جمله استان های استفاده نماینده از این رقم هستند که حتی در مازندران و زمین های لب شور شرق و مرکز استان نیز این رقم توانسته کیفیت و کمیت خود را حفظ کند.

نعمت زاده کم آب بر بودن رقم برنج روشن را یکی دیگر از ویژگی های در خور این محصول دانست و گفت: هر چقدر برنج زودتر رسیده و برداشت گردد بالطبع به آب کمتری احتیاج دارد و از آنجا که این محصول 20 روز زودتر از سایر ارقام برنج قابلیت برداشت دارد بنابراین به لحاظ مصرف آب نیز می تواند باعث صرفه جویی گردد.

وی با بیان اینکه ژنوتیپ این رقم بسیار شبیه والد اول آن یعنی سنگ طارم است، اظهار کرد: در سال 64 از تلاقی دو رقم سنگ طارم و آمل 3 رقم جدیدی به نام نعمت در نسل اول بدست آمد، در نهایت پس از 10 سال فعالیت مطالعاتی و با استفاده از فناوری پرتو تاپی و اشعه گاما بر روی ارقام نعمت، لاین برنج روشن حاصل شد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 18 اسفند 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: expresblog.ir شناسه مطلب: 537

به "برنج جدید مازندران روشن می گردد!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برنج جدید مازندران روشن می گردد!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید