سردرگمی تحصیلی، کابوس جوانان مرزنشین!
به گزارش اکسپرس بلاگ، اغلب مناطق مرزی کشور، به دلیل نداشتن زیرساخت های مالی قوی از یک طرف و وجود امکان اشتغال به تجارت های مرزی مجاز و غیرمجاز، جوانان را با سردرگمی هایی در مورد ادامه تحصیل و اشتغال روبرو می نمایند. محققان کشور این موضوع را به بوته تحقیق برده اند.
اگر علاقمند به دریافت بهترین خدمات اقامت تحصیلی کانادا هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم ویزای تحصیلی کانادا، با دریافت مشاوره رایگان از مجربترین تیم مهاجرتی کانادا، بهترین مسیر را به سوی مدارو، کالج ها و دانشگاه های کانادا انتخاب کنید.
به گزارش خبرنگاران، زیست و کنشگری مردمان مناطق مرزی و به خصوص جوانان به واسطه سیاست های مالی که دولت های مختلف طی سالیان برنامه ریزی و اجرا نموده اند، کنشگری در کشاکش میدان های مختلف معنابخش نوع سرمایه و توسعه در آینده است که اگر واکاوی نگردد، چه بسا نیرو و سرمایه انسانی در معرض مخاطره قرار گیرد و آنچه اهمیت این امر را بیشتر نمایان می نماید، صندلی سرمایه های انسانی در توسعه مالی و اجتماعی است و نه سرمایه های مادی و منابع زیرزمینی. محققان مختلف، آموزش عالی را برای رسیدن به توسعه با ابعاد اجتماعی فرهنگی و مالی ضروری دانسته اند.
بنا بر گفته متخصصان، رسیدن به اهداف توسعه هزاره، شاخص های گفتمان توسعه جهانی و رسیدن به پیشرفت های فناوری و تکنولوژیکی بدون نیروی ماهر و باسواد غیر قابل تصور است. سیاست های مختلف مالی و آموزشی در سطح کلان، انتخاب جوانان را که تحت تسلط محرک های بیرونی اند و در یک معنا کنش هایشان پاسخ به محیط بیرونی است، به چالش می کشد. امروزه شرایط اخلاقی و فرهنگی بیش ازپیش در حال تبدیل شدن به مظهری از مناسبات بازار است و اگر این شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند، بی تردید زندگی تحصیلی جوانان شهرستان های مرزی نظیر بانه و همچنین سرمایه تحصیلی آن ها با چالش بیشتری روبه رو خواهد شد.
در این خصوص، گروهی از پژوهشگران کشور از دانشگاه های تهران و الزهرا، مطالعه ای را انجام داده اند که در آن، سیاست های تجارت مرزی و نقش آن در زندگی تحصیلی جوانان مرزنشین مورد آنالیز واقع شده است.
این تحقیق با استفاده از تکنیک های مصاحبه گروهی و فردی و همچنین مشاهده و اسناد اجرا شده است و در آن، سه گروه مختلف شامل بازاریان، فرهنگیان و محصلان شرکت داشته اند.
یافته های این پژوهش حاکی از آن است که فقر تاریخی، ناکارآمدی آموزش عالی، محدودیت صنعتی و محیطی به منزله شرایط عِلَی شناخته شده و انگاره ذهنی دیگران در مورد پول نیز، معنادارترین عینیت را داشته است. همچنین بنا بر این نتایج، ضعف فرهنگی- آموزشی در سطح محلی، به منزله شرایط مداخله گر در هژمونی پول و محاسبه گری در زندگی تأثیرگذارند.
به گفته سید احمد فیروزآبادی، دانشیار و پژوهشگر گروه مطالعات توسعه اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و همکارانش، جوانان در برخورد با چنین شرایطی، راهبردهای کنشگری مالی، سودجویی و کسب منزلت مادی را اتخاذ می نمایند. این هژمونی، پیامدهای فرهنگی مهمی همچون بی ارزشی تحصیلات، رنگ باختگی اعتبار فرهنگی، ترک تحصیل و کنش های ذهنی ترک تحصیل را در پی داشته است.
این محققان معتقدند: ازجمله راهکارهای این تحقیق می توان اشاره نمود که در حیطه سیاست گذاری مالی، نبود برنامه ریزی کلان در برخورد با تجارت مرزی و مدیریت نادرست آن باعث سلطه کامل اقتصاد ناپایدار و بی انتها است که هر روزه به دلایل امنیتی و نبود چاره سازی های کارآمد با مسائل عدیده روبرو می گردد.
آن ها می افزایند: همچنین توجه به منابع زیرساختی صنعتی مناطق مرزی و تقویت کافی اقتصاد منطقه همچون خیلی از شهرهای دیگر می تواند رنگ باختگی حوزه های مختلف فرهنگی را تا حدودی مدیریت کند. طبیعتاً در مناطقی که یک زیرساخت صنعتی و کشاورزی وجود ندارد، رشد بازار و تجارت مرزی که یک شبه افراد زیادی را پولدار می نماید، می تواند جذابیتی فراوان داشته باشد.
این یافته ها که حاصل کوشش علمی پژوهشی محققان هستند و دوفصل نامه آنالیز مسائل اجتماعی ایران وابسته به دانشگاه تهران به انتشار آن ها پرداخته است، می توانند در سیاست گذاری های تعدیل شده در مورد مناطق مرزی مؤثر واقع شوند.
منبع: خبرگزاری ایسنا